De Geschiedenis van VV Meeden deel 1 (1929-1965)

 

Het was ongeveer in 1918 dat in Meeden enkele jongens begonnen met wat te voetballen. De kennis van deze sport was naar Meeden gebracht door jongens als A.W. Willem Engels en Siegert Kor. Zij waren beroepshalve veel buiten het dorp en hadden daardoor in Ter Apel de voetbalsport leren kennen en beoefenen.

 

Zij stimuleerden jonge knapen in Meeden en zo ontstond een voetbalclub “Blauw-Geel” en er werd dus ook gespeeld in blauw-geel. Door gebrek aan geld en een geschikt voetbalterrein werd de club al gauw weer ontbonden. Een aantal jaren later ontstonden er toch weer voetbalclubjes, buurtclubjes, zoals “Vitesse”, “Blauw-Wit” en “Sparta”. Vanuit deze laatste vereniging ontstond later de VV Meeden.

 

De officiële oprichting van de VV Meeden vond plaats op 1 augustus 1929 in café Lesterhuis. De contributie was 5 cent per week, zodat het moeilijk was om de eindjes aan elkaar te knopen. Opgericht in de crisisjaren, tussen 2 wereldoorlogen in, waarin armoede, werkloosheid en afkomst bepalend waren voor het leven en het niveau van Meeden. Mannen èn vrouwen van het eerste uur, de pioniers, die keihard werkten om in hun levensonderhoud te voorzien; zij waren het die de club oprichtten met weinig middelen en mogelijkheden. Zij verdienen roem en bewondering.

 

Anno 2016 zijn de tijden veranderd. Het leven van nu in Meeden valt niet meer te vergelijken met het leven van het jaar van oprichting. Voetbal is een normaal onderdeel van de maatschappij en de commercie heeft een (te) grote invloed gekregen op het voetbal.

 

Het grote probleem begin jaren 30 was het vinden van een geschikt terrein. Want dat was er niet. ’s Zomers namen de jongens deel aan seriewedstrijden in o.a. Gieten, Wedderveer, Westerlee, Ganzedijk en Beerta. Men speelde in Meeden eerst op een weiland van B.M. Takens en door ‘De Vereniging Sportterrein Meeden” kwam er een tweede plek bij, de plaats van het huidige sportpark. Het bestuur bestond uit:

 

Voorzitter                   : Jan Idema

Secretaris                   : Harm Brouwer

Penningmeester        : Machienus Lesterhuis

 

Men speelde destijds met 2 elftallen in de Groninger Voetbal Bond. Na de oorlog promoveerde Meeden naar de 4e klasse KNVB. De vereniging was door de crisisjaren en de 2e Wereldoorlog nog niet tot volle bloei gekomen. De mobilisatie bracht ook ontreddering teweeg. De leden van Meeden moesten des konings wapenrok aantrekken. Anderen moesten onderduiken en velen werden verplicht te werken in Duitsland. Het seizoen 1946-1947 was succesvol in het eerste jaar van de 4e klasse: Kampioen! Na promotiewedstrijden tegen o.a. Blauw-Geel uit Groningen werd de 3e klasse bereikt. Vanaf die tijd speelde Meeden vele jaren in de 3e klasse en groeide naar 57 senioren- en 38 jeugdleden.

 

Het Sportpark voldeed echter volgens de KNVB niet aan de vereiste afmetingen, zodat werd uitgeweken naar het terrein achter Hotel Groenendal. Hier werd nog een behoorlijk aantal jaren gevoetbald. Het clubhuis was eerst café Lesterhuis (op de plek van onze huidige hoofdsponsor Autobedrijf Smid), maar dat werd rond 1950 afgebroken. Daarna waren café Groenendal en Hotel Abee de ‘clubhuizen’.

 

Het seizoen 1957-1958 werd een hoogtepunt in de geschiedenis. VV Meeden werd kampioen in de 3e klasse! Er werden promotiewedstrijden gespeeld tegen Jubbega, Harkema Opeinde en Asser Boys en promoveerde o.l.v. trainer Broekman zelfs naar de 2e klasse met het 3-2-5-systeem, ook wel stopper-spilsysteem genoemd. Daar een aantal spelers, waarmee het kampioenschap werd binnengehaald, afhaakten en elders gingen voetballen, degradeerde Meeden al na 1 jaar weer naar de 3e klasse (1959-1960). Een aantal moeilijke jaren verder zelfs naar de 4e klasse (1964-1965).

 

De Geschiedenis van VV Meeden deel 2 (1966-heden)

 

In 1965 werd de zeer bekende Heinie Schmitter (o.a. trainer van Veendam en WVV) aangetrokken als trainer. Onder zijn bezielende leiding werden zeer goede wedstrijden gespeeld en wel zodanig, dat Meeden in het seizoen 1965-1966 het kampioenschap behaalde na een 1-0 overwinning op Oldambster Boys uit Nieuw Scheemda. Meeden terug in de 3e klasse!

 

Burgemeester Borgesius deed tijdens de receptie van het kampioensfeest de toezegging, dat er binnen afzienbare tijd nieuwe kleedkamers en een tweede speelveld  zouden komen. In 1976 kwam het sportgebouw, nu kantine, tot stand en een jaar later kwam het 2e speelveld. Het ging steeds beter met de club als we kijken naar het ledental. Bovendien kwamen er 6 lichtmasten op he tweede veld, zodat er ook lichtwedstrijden konden worden gespeeld. Ook werd het clubblad “Zwart op Wit” voor het eerst uitgegeven. Van 1977 tot 1987 werd het blad ondergebracht in de sport- en dorpskrant  ’t Aaierkörfke’ , dat na ’87 weer Zwart op Wit werd.

 

De jaren zeventig kenmerkten zich vooral door een gestadige groei van de economie; mensen en verenigingen konden zich financieel steeds meer permitteren, werden onafhankelijker, vrijer, mede door de enorme vlucht die de televisie, de telefoon, de huishoudelijke artikelen enz. namen en vooral door de auto, die allengs de wegen in ons landje veroverde. De jeugd kon nu kiezen uit een goot aanbod van vrijetijdsbesteding en kreeg steeds meer ruimte om zich geestelijk en lichamelijk te ontwikkelen. Scholen gingen zich moderniseren en kwamen muziekscholen. We denken hierbij ook aan balletscholen en andere sportverenigingen. De komst van computers in het onderwijs en n het gezin waren zeer bevorderlijk voor de ontwikkeling van de jeugd.

 

Ook de voetbalclubs profiteerden van deze ontwikkelingen. In 1987 telde de club 228 leden, er werd een bestuurskamer gebouwd en nog toiletten bij de kantine aangebouwd, betegeling van vloeren en muren, ballenvangers, nieuwe luidsprekers, nieuwe stoelen en tafels in de kantine en bestuurskamer, een derde veld als trainingsveld,  reclameborden rond het hoofdveld, uitbreiding van sponsoren, donateurs en vrijwilligers enz. enz. In 1970 werd de zaterdagafdeling ingelijfd en in 1981 het damesvoetbal. Maar daarover misschien later meer.

 

Ondertussen denderde de competitie voor Meeden 1 zondag voort. In het seizoen ’70-‘71degradeerde het 1e elftal naar de vierde klasse mede door blessures van spelers en het gebrek aan een echte keeper, want ook de vervangers van de vaste keepers kregen blessures zodat soms een veldspeler moest keepen. Meeden wist zich gedurende 32 jaren, menigmaal met moeite, te handhaven. Halverwege het seizoen ’94-’95 deed Meeden het “nait best”, want het was met BATO mededegradatiekandidaat . Door de komst van Henk Pluim, die de opgestapte Bert Wierenga opvolgde, begon Meeden uit een diep dal te kruipen en werd zelfs winnaar van de 3e periode! Het versloeg TEVV en Sellingen en in de beslissingswedstrijd tegen D.V.C. ’59 werd in de slotfase met 7-2 verloren.

 

In 2003 werd Meeden, samen met Wildervank en HSC, 1e in de rangschikking en moest het een onderlinge competitie spelen om te bepalen wie er kampioen werd. Tegen HSC werd een 4-3 overwinning behaalden in de laatste wedstrijd uit tegen Wildervank werd met 1-0 gewonnen. O.l.v Jack Geerdes kwam Meeden het seizoen later in de derde klasse uit! Eigenlijk kun je zeggen dat de prestaties van de VV vanaf 2000 zeer wisselvallig waren; van “himmelhoch jauchzend zum Tode betrübt”! In 2005 degradeerde Meeden naar de vierde klasse, maar in 2006 promoveerde het opnieuw naar de 3e klasse. Prachtig! En vrijwilligers o.l.v. Jacob Dussel en Jan Straat zorgden voor een archiefkamer, een kamer om het clubblad te drukken, een verzorgingskamer, nieuwe verwarmingsradiatoren, nieuwe elektrische bedradingen en systeemplafonds in de kleedkamer(s).

 

Helaas degradeerde Meeden in 2007 wederom naar de 4e klasse doordat 13 spelers door verschillende oorzaken, zoals andere club, blessures en studie, niet alle wedstrijden konden voetballen. Een jaar later degradeerde het zelfs naar de 5e klasse; lag het aan de economische crisis in 2008, die trouwens zijn oorsprong vond in 2007 in Amerika, of lag het aan de vergrijzing in Nederland? Feit blijft wel, dat het steeds moeilijker bleek een voltallig, kwalitatief waardig elftal samen te stellen. In de 90’s waren 5 zondag- en 3 zaterdagelftallen actief, maar in de laatste jaren verdwenen geleidelijk 4 elftallen.

 

In het seizoen 2010-2011, na 1 jaar afwezigheid, werd Meeden ingedeeld in de 5e klasse F. Door de slechte opkomst op de training besloot men voor het seizoen erop om 2 recreatieve teams in te schrijven op de zondagmorgen; Meeden 1 en 2. Gelukkig is de club erin geslaagd om toch weer een 1e zondagteam in te schrijven, tot vreugde van velen. Heden (2018-2019) speelt het vlaggenschip 5e klasse.

 

Sinds seizoen 2021-2022 speelt het 1e elftal niet meer op zondag maar op zaterdag. Ook hierin speelt het in de 5e klasse. Ook is er nog een 2e zaterdagteam en 1 zondagteam (Meeden 3).

 

(tekst: Jan Roemeling, archiefcommissie)